full screen background image
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης με μήνυμα κατά του ρατσισμού

Γράψου στο Newsletter του Exodos24 για να μη χάνεις τις νέες αφίξεις και προσφορές για Bars - Clubs και εστιατόρια!

Please wait...

Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης με μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους και το προσφυγικό ζήτημα θα αναδείξει την 21η Μαρτίου ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας ποίησης, που διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών, με σειρά εκδηλώσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι και παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού και τη Δευτέρα 21/3, στη Στοά του Βιβλίου, στις 7 το απόγευμα, Έλληνες αλλά και ξένοι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα με την κεντρική εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας, όπως και σε πολλές χώρες σε όλον τον πλανήτη, σε συνεργασία με το PEN International, το World Poetry Movement, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Εθελοντών Refuges Welcome GR.

«Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αποδεικνύουν πως οι ποιητές δεν ταξιδεύουν στον ουρανό. Αντιθέτως, πατούν και με τα δυο τους πόδια στο έδαφος και έχουν έτοιμες τις κεραίες τους για όλα» λέει ο Ντίνος Σιώτης, ποιητής και πρόεδρος του σωματείου Κύκλος Ποιητών.

«Εκείνο που θέλουμε είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Ας μην ξεχνάμε πως οι Έλληνες υπήρξαν πρόσφυγες το 1922 και μπορούν να συναισθανθούν σε όλο του το βάθος το σημερινό πρόβλημα. Ας γίνει η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ευκαιρία για να στείλουμε προς πάσα κατεύθυνση ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Γιατί και τα δυο αυτή τη στιγμή είναι διάχυτα στην Ευρώπη», προσθέτει.

Τις αναγνώσεις των ποιητών στη Στοά του Βιβλίου θα συνοδεύσει έκθεση φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη. Θα απαγγείλει η Δήμητρα Χατούπη ενώ μουσική θα παίξουν οι Γ. Γενναίος, Ορφέας Γεωργακόπουλος, Γιώτης Κύτταρης, Έλσα Μαμέλη και Ειρήνη Τεννέ. Στον χώρο της εκδήλωσης θα συγκεντρωθούν για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά βρεφικό γάλα σε σκόνη για όλες τις βρεφικές ηλικίες και βρεφικές/νηπιακές τροφές σε βαζάκια (λαχανικά και φρούτα μόνον).

Ποιήματά τους στη Στοά του Βιβλίου θα διαβάσουν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Ανδρέου, Νάνος Βαλαωρίτης, Ευάγγελος Κ. Βαλσαμίδης, Τάσος Γαλάτης, Κική Δημουλά, Ιουλία Ηλιοπούλου, Δημήτρης Κακαβελάκης, ‘Αγγελος Καλογερόπουλος, Κώστας Καναβούρης, Τασούλα Καραγεωργίου, Θεώνη Κοτίνη, Χάρης Μελιτάς, Ηρώ Νικοπούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Τίτος Πατρίκιος, Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου, Γιώργος Ρούβαλης, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Rati Saxena, Αγγελική Σιδηρά, Alicia Stallings, Λουάν Τζούλις, Κωστής Τριανταφύλλου, Γώργος Χουλιάρας και Τηλέμαχος Χυτήρης.

Οι άλλες ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης είναι τα ‘Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, η Καλαμάτα, η Καρδίτσα, η Κοζάνη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, τα Λεχαινά, το Ναύπλιο, η Πάτρα, τα Τρίκαλα, η Τρίπολη, η Χαλκίδα και τα Χανιά. Από τα νησιά συμμετέχουν η Κέα, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα, η Λέσβος, η Ρόδος, η Σάμος, η Σύρος και η Χίος. Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα γιορταστεί στην Ασία (Ινδία, Κίνα, Τουρκία), στην Αφρική (Γκάνα, Μαυριτανία), στην Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία, Νορβηγία, Σερβία, Σλοβενία), καθώς και στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς, Κολομβία, Μεξικό, Περού).

πηγη : top7news
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέες Αφίξεις μαγαζιών
ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΟΣ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΓΑΖΙΑ
Προσφορές Εξόδου
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ
Διαγωνισμοί
ΚΕΡΔΙΣΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΩΡΑ
Θέατρο και Cinema
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ