full screen background image
σούπερ μάρκετ

Στο πρώτο δωρεάν σούπερ μάρκετ παίρνεις φαγητό – πληρώνεις με δεξιότητες

Γράψου στο Newsletter του Exodos24 για να μη χάνεις τις νέες αφίξεις και προσφορές για Bars - Clubs και εστιατόρια!

Please wait...

Στο πρώτο « σούπερ μάρκετ του λαού » που λειτουργεί στην Αγγλία, παίρνεις όσο φαγητό θέλεις και πληρώνεις είτε με όσα χρήματα θες είτε με τις δεξιότητές σου.

Γνωρίζετε ότι τόνοι φαγητού το οποίο είναι απολύτως κατάλληλο για κατανάλωση καταλήγει στα σκουπίδια;

Γνωρίζετε επίσης ότι εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο δεν έχουν τίποτα να φάνε για ολόκληρες μέρες; Αν και πολλές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα) εργάζονται σκληρά για να περιορίσουν αυτή τη σπατάλη, είναι η πρώτη φορά που ένα ολόκληρο σούπερ μάρκετ δημιουργείται συγκεντρώνοντας τρόφιμα που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Και δεν μοιάζει με το κοινωνικό παντοπωλείο διότι αυτό απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και όχι μόνο στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ο λόγος για τους ακτιβιστές του Real Junk Food Project  στην Αγγλία οι οποίοι δημιούγησαν μια αποθήκη στο Pudsey, η οποία θα λειτουργεί στη βάση «πλήρωσε όσο θες».

«Εμείς δεν ταΐζουμε μόνο “άστεγους“, “άπορους “, δεν απευθυνόμαστε μόνο σε αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες κλπ. Απευθυνόμαστε σε όλους», λέει η ομάδα στην ιστοσελίδα της.

«Προκειμένου να μπορέσουμε να αποδείξουμε την αξία και την ασφάλεια των τροφίμων που πετούνται, δεν θα μπορούσαμε να απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Πιστεύουμε ότι τα τρόφιμα αυτά είναι απολύτως κατάλληλα για κατανάλωση από όλους τους ανθρώπους».

upl5804d9d425992

Πώς λειτουργεί

Σε αυτό το σούπερ μάρκετ οι πελάτες θα μπορούν είτε να πληρώσουν με οικονομικές δωρεές ανεξαρτήτως ποσού, είτε να δωρίσουν τον χρόνο τους, την ενέργεια ή τις δεξιότητές τους.

upl5804db536b05e

Η ομάδα έχει κλείσει συμφωνίες με διάφορα σούπερ μάρκετ, αλλά και εστιατόρια, καφετέριες και διοργανωτές εκδηλώσεων προκειμένου να τους δίνουν το φαγητό που περισσεύει.

Το project έχει απογειωθεί, αφού υπάρχει πληθώρα τροφίμων τα οποία συγκεντρώνει και τα προσφέρει σε όσους τα χρειάζονται.

upl5804d9deb76f8

Εκεί βρίσκει κανείς γλυκά, σοκολάτες και ψωμί και διάφορα άλλα προϊόντα, αφού τα σούπερ μάρκετ παράγουν μεγάλες ποσότητες καθημερινά, μέρος των οποίων πετάνε στο τέλος της ημέρας.

Αυτό είναι ακριβώς το είδος των αποβλήτων που προσπαθεί να σταματήσει το Real Junk Food Project, ιδιαίτερα μετά τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την αύξηση των επιπέδων ανεργίας, πείνας και φτώχειας στη Βρετανία.

upl5804d9e8bd602

Σύμφωνα με την Trussell Trust, την οργάνωση για την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1.109.309 πακέτα φαγητού δόθηκαν από την τράπεζα τροφίμων της από το 2015 ως το 2016. Ενώ την περίοδο 2008-2009, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 25.899 μερίδες.

upl5804d8ed0b33a

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι οι Βρετανοί πετάνε περίπου επτά εκατομμύρια τόνους τροφίμων κάθε χρόνο (μόνο από το σπίτι τους).

Και παρόλο που άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, άνεργοι και άστεγοι είναι πιο πιθανό να επωφεληθούν από αυτό το project, οι ακτιβιστές κάνουν πολύ σαφές ότι αυτή η πρωτοβουλία απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Στόχος των ιδρυτών είναι «κάθε πόλη να αποκτήσει μια κεντρική αποθήκη η οποία θα γίνει το «σούπερ μάρκετ του λαού».

Παράλληλα, η ίδια ομάδα «τρέχει» τα project Fuel For School και το TRJFP Horsforth Cafe.

upl5804d8fc915ef

 

Το Fuel For School παραδίδει σε σχολεία ότι πλεόνασμα βρίσκεται σε ψωμί, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα από σούπερ μάρκετ ταΐζοντας 12.000 μαθητές με φαγητό που θα κατέληγε στη χωματερή.

upl5804d935541e5

 

Το TRJFP Horsforth Cafe είναι ένα διαφορετικό εστιατόριο, όπου οι πελάτες πληρώνουν τον καφέ ή το γεύμα τους προσφέροντας όσα χρήματα θέλουν ή παρέχοντας τον χρόνο και τις δεξιότητές τους.

upl5804d94a2ddcd

 

upl5804d9056ba84

 Πηγή: thetoc.gr

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Νέες Αφίξεις μαγαζιών
ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΟΣ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΓΑΖΙΑ
Προσφορές Εξόδου
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ
Διαγωνισμοί
ΚΕΡΔΙΣΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΩΡΑ
Θέατρο και Cinema
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ