full screen background image
hilton athina

Hilton – Η ιστορία του πιο εμβληματικού κτιρίου της μεταπολεμικής Αθήνας… (photos)

Γράψου στο Newsletter του Exodos24 για να μη χάνεις τις νέες αφίξεις και προσφορές για Bars - Clubs και εστιατόρια!

Please wait...

Στις 27 Φεβρουαρίου του 1959, θεμελιώθηκε στην Αθήνα το ξενοδοχείο Hilton, παρουσία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή.

“Ένα ξενοδοχείο αμύθητου πλούτου πρόκειται να ανεγερθή εις τας Αθήνας” γράφει ο Γ. Σκλιάς στις 13 Ιανουαρίου του 1957 στο “Βήμα”.

Ο λόγος για το τοπόσημο της πόλης. Το ιστορικό Χίλτον. 

hilton retro hilton retro 1 hilton retro 2

Υπήρξε “το πρώτο σημείο οπτικής έξαρσης” στη μεταπολεμική Αθήνα, το πρώτο δείγμα μιας “αρχιτεκτονικής γοήτρου”, συμβολικής γενικότερα των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εξελίξεων της εποχής εκείνης και ειδικότερα της εισόδου της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας, όπως καταγράφει η σχετική βιβλιογραφία στο Αρχείο Νεωτέρων Μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

 Η ιστορία του  ξεκινάει όταν, στις αρχές του 1957, η τότε κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση του εφοπλιστή Απόστολου Πεζά, μαζί και του Κόνραντ Χίλτον, να ανεγερθεί ένα μεγάλο, πολυτελές ξενοδοχείο στην Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα, η Κυβερνητική Οικονομική Επιτροπή παραχωρεί στον κ. Πεζά την έκταση 16.000 πήχεων αντί 750.000 δολαρίων. Είναι το οικόπεδο επί των οδών Βασ. Σοφίας και Βασ. Κωνσταντίνου. Μέχρι τότε,  σε εκείνον το χώρο φιλοξενούνταν στρατιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες θα μεταφέρονταν σε άλλη περιοχή.

Στις 27  Φεβρουαρίου του 1959 θεμελιώνεται το Χίλτον, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Η θεμελίωσή του αποτελεί  ένα ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και αρχιτεκτονικό γεγονός Ωστόσο, μια μεγάλη μερίδα του Τύπου, αντιμετωπίζει την ανέγερσή του   ως οικονομικο-πολιτικό σκάνδαλο και δεν στέκεται στην αρχιτεκτονική του αξία καθαυτή.

hilton retro 3

 Ο Κωνσταντίνος Καραμανλήςενημερώνεται για το σχέδιο ανέγερσης του «Hilton»

Στις 21 Απριλίου του 1963, εγκαινιάζεται το 53ο Χίλτον. Δύο χρόνια νωρίτερα, στις 15 Ιουνίου του 1961, εγκαινιάζεται το Mont Parnes και στις 6 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου η Αμερικανική Πρεσβεία. Οι “New York Times”, σε άρθρο τους για το Χίλτον και την πρεσβεία, σχολιάζουν αρνητικά το πρώτο και θετικά τη δεύτερη. “Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο των Αθηνών είναι το ωραιότερον Χίλτον του κόσμου” δηλώνει την ημέρα των εγκαινίων ο ίδιος ο Χίλτον.

Διάβασε επίσης - Related Άρθρα

Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη και Σπύρο Στάικο. Μπορεί να ανήκει στην τυπολογία των μεγάλων κοσμοπολίτικων ξενοδοχείων, ωστόσο, η εξωτερική κυρίως μορφή του παρουσιάζει κάποια πρωτοτυπία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η στη σύνθεσή του είναι ανάμεσα στο μοντέρνο και το κλασικό. Χρησιμοποιείται πεντελικό μάρμαρο, καθώς και οι μνημειώδεις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, με την αρχαϊκή τους θεματολογία, δίνοντας έτσι μια  “ελληνική” πινελιά.

hilton retro 4 hilton retro 5

Στις 20 Απριλίου του 1963 ο Στρατής Ανδρεάδης παραδίδει το χρυσό κλειδί του «Hilton» Αθηνών στον ιδιοκτήτη της αλυσίδας Κόνραντ Χίλτον

hilton retro 6

Στα εγκαίνια του ξενοδοχείου ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνόδευε τη Λι Ράτζβιλ, αδελφή της μελλοντικής συζύγου του Τζάκι Κένεντι.

hilton retro 7

Η  Ελα Φιτζέραλντ ήταν μια από τις παγκοσμίου φήμης προσωπικότητες που παρέστησαν στα εγκαίνια του «Hilton»

hilton retro 8

Η Sirley Bassey με τον Hilton General Manager Steve Georgiou το 1990.

hilton retro 9

Ο Bergman στο Galaxy με θέα την Αθήνα.

hilton retro 10

O Conrad Hilton με τον Παπαληγούρα και τον Ανδρεάδη στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Είναι εύκολο να φανταστούμε ότι τα εγκαίνια του ξενοδοχείου ήταν το κοσμικό γεγονός της χρονιάς. “Στη δεξίωση των εγκαινίων, πήγανε όλοι οι κοσμικοί που κατόρθωσαν να βρούνε πρόσκληση και μερικοί πήγανε της προσκολλήσεως, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Οι κύριοι ήταν όλοι τους με επίσημο ένδυμα, ενώ οι κυρίες είχαν κάπως πρόωρα φέρει την άνοιξη με τα πολύχρωμα καπέλα τους, για τα οποία είχαν καταβάλει ουκ ολίγα στις Αθηναίες καπελούδες, τις μετρημένες πια στα δάχτυλα” αναφέρει ο γνωστός αθηναιογράφος Γιάννης Καιροφύλας.

Πριν από 13 χρόνια, το 2004, έγιναν έργα αποκατάστασης του κτιρίου και προσθήκης νέας  6ώροφης πτέρυγας προς την οδό Βεντήρη, πτέρυγας από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρρυ Μπουγαδέλη. Το 2011 έγινε η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Και ποιά μεγάλη προσωπικότητα δεν έχει διαβεί το κατώφλι του Hilton Αθηνών. Αρχηγοί κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες, επιστήμονες διεθνούς κύρους. Σε ποιούς να πρωτοαναφερθούμε… Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Frank Sinatra, ο Anthony Quinn, ο Ingmar Bergman και πολλοί ακόμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το  Hilton Αθηνών θεωρούταν ανέκαθεν σημείο αναφοράς για το διεθνές jet set. Τα τελευταία χρόνια,  το εντυπωσιακό αυτό ξενοδοχείο εξελίχθηκε σε αγαπημένο στέκι των Αθηναίων, επιλέγοντας να γευτούν για πρώτη φορά αμερικάνικα hamburger και club sandwich στο Βυζαντινό και πρωτότυπα κοκτέιλ στο Galaxy Bar.

Πηγή

Don't Miss - Διάβασε Επίσης